E-ticaret operasyonu denildiğinde e-ticaretteki tüm süreçlerin tümünü kapsayan organizasyonlardan oluşan özetle e-ticaretin perde arkası olarak tanımlanmaktadır. Bir ürünün siteye eklenip satışı ile başlayan çok önemli ve hiç görünmeyen bir süreçtir.

E-ticaret Operasyonu Nedir?

E-ticaret operasyonu nedir dediğimizde ürünleri online satmak için gereken iç çalışmaların tümünü kapsamaktadır. Operasyon süreçleri; işletmenin büyüklüğüne, organizasyonel kuruluma ve dağıtım kanallarına bağlı olarak şekillenmektedir. Doğrudan tüketiciye ulaşılan bir satış stratejisinde; markanın başarısı, ürün tedariği, envanter dağıtımı, müşteri siparişlerinin gönderilmesi vb. e-ticaret operasyonlarına dayanır.

E-ticaret Operasyonları Nelerdir?

E-ticaret operasyon yöneticisi dediğimizde ürünleri online satmak için gereken iç çalışmaları yapmakla yükümlü olan kişilerdir. Bir e-ticaret işletmesi büyüdükçe, çok kanallı bir perakende stratejisini yönetme, envanter dağıtımı ve çok daha fazlası gibi daha fazla sorumluluk vardır. İşletmenin büyüklüğüne, organizasyonel kuruluma ve dağıtım kanallarına bağlı olarak değişen operasyonun temel alanlardan bazıları şunlardır:

  • Ürün tedarik etmek ve yönetmek
  • Depo yönetimi
  • Tedarik zinciri planlaması
  • Müşteri siparişlerinin toplanması ve paketlenmesi
  • Nakliye ve lojistik
  • Müşteri servisi

E-ticaret Operasyonu ve Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret Operasyon Yöneticisi Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

E-ticaret operasyon görevlisi, tedarik zinciri optimizasyonunda hayati bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, onlara çeşitli temel görev ve sorumluluklar verilmiştir. Operasyon planlamasından performansı izlemeye kadar burada çoğu e-ticaret operasyon yöneticisinin sorumlu olduğu bir genel bakış bulunmaktadır. Aşağıda operasyon elemanı görevleri konusunda birkaç başlık sıraladık.

Planlama Yapmak

E-ticaret operasyon elemanı; tedarik zinciri verimliliğinin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. Operasyon planlaması genellikle depolama ile başlar. Güçlü bir e-ticaret tedarik zinciri kurmanın birçok yolu olduğundan planlama sürdürülebilir bir operasyon yaratmada önemli bir adımdır.

Envanter yönetimi ayrıca çok fazla zaman planlaması gerektirir. İşletmenin müşterilerine hangi taşıyıcıları ve kargo yöntemlerini sunacağını belirleyerek bir kargo stratejisi planlamanız da gerekecektir. Müşteriler hızlı, uygun fiyatlı gönderi beklediğinden ve ücretsiz gönderim gibi teşviklerden yararlandığından, müşteri dostu bir gönderi stratejisini etkinleştirmek için operasyonların ayarlandığından emin olmanız gerekir.

Uygulama Yapmak

E-ticaret operasyon yöneticileri ayrıca yürütme ve performansı denetler. Yürütme aşamasında, operasyon yöneticileri, ürün denetimleri ve depo denetimleri gibi günlük, haftalık ve aylık görevlerin gerektiği gibi yerine getirilmesini sağlamaktan sorumludur. Tedarik zinciri boyunca satıcılar, üreticiler, depo personeli, nakliyeciler vb. olduğundan, beklenmeyen olaylar, gecikmeler ve sorunlar meydana gelebilir. Operasyon yöneticisi tüm bu sorumlulukları alan kişidir.

Analiz ve Raporlama

Doğru veriler olmadan planlamadan uygulamaya kadar etkinliği ölçmek zordur. Operasyon yöneticileri, verileri gerçek zamanlı olarak izlemek ve toplamak için büyük ölçüde tedarik zinciri teknolojisine güvenir.

E-ticaret Operasyon Dinamikleri Nelerdir?

E-ticaret operasyonları pek çok alanı kapsayan bir süreçler bütünüdür. Aşağıda operasyonun kapsadığı birkaç maddeyi sıraladık.


Sipariş İşleme Süreci

E-ticaret operasyonlarınızın ilk ve en önemli parçasını siparişin alınması ve sonraki süreçler oluşturmaktadır. Sipariş geldiğinde depodan ürünün tedarik edilmesi ve paketleme aşamasını ifade etmektedir. Siparişler verildikten ve işlendikten sonra, doğru ürünler bulunmalı, ve paketlenip lojistik aşamasına geçilmelidir.

Nakliye ve Lojistik

E-ticaret nakliye sürecinin büyük kısmı, siparişi işlemeyi, toplamayı, paketlemeyi ve teslimat hedefine göndermeyi içerir ve toplu olarak, nakliye lojistiği, tedarikçiden bir veya daha fazla dağıtım merkezine sevk edilen envanterin ilk aşamada teslimatını içerir.

Bir operasyon yöneticisi olarak, güvenilir bir operasyon ağı oluşturmak için nakliye şirketleri ile yakın bir şekilde çalışmak, oluşabilecek aksaklıkları en aza indirmek oldukça kilit rol oynamaktadır.

Ürün Yönetimi

Verimli bir e-ticaret operasyonu yürütmek için uygun ürün yönetimi süreçlerine ve teknolojisine ihtiyaç vardır. Stok sürekli hareket ettiğinden, envanteri gerçek zamanlı olarak takip edebilmek bir zorunluluktur.

Depo Yönetimi

Ürün yönetimi ile birlikte, ekipmandan personele kadar bir e-ticaret deposundaki işlemleri denetlemeyi içerir. Depo yönetimi süreçleri, depolamanın alınmasını ve envanter takibini, depoya giren ve depodan çıkan bitmiş ürünlerin hareketini izlemenin yanı sıra depolama süreçlerinin verimliliğini denetlemeyi içerir.

Müşteri Servisi

Bir e-ticaret müşteri hizmetleri ekibi, bir işletmenin operasyonlarında bir bütün olarak önemli bir rol oynar. Örneğin, müşterilerin bir siparişle ilgili soruları olduğunda yapacakları ilk şey müşteri hizmetleri ile iletişime geçmektir. Müşteri hizmetleri ekibi, herhangi bir gönderim veya gönderim gecikmesi, promosyon ve şirketin gönderim ve iade politikası hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

İadeler de müşteri hizmetleri ile başlar. Bir müşterinin iade yapması gerekiyorsa, müşteri hizmetleri ekibi iadeyi işleme koymak için müşteriyle birlikte çalışır ve ürünün geri gönderilmesini ve müşteri bir değişim başlatırsa yeni bir siparişin hemen gönderilmesini sağlar.

E-ticaret Operasyonlarınızı İyileştirmenin Taktikleri

İyi yürütülen e-ticaret süreci müşteri ilişkilerini geliştirir ve iş büyümesini hızlandırır. E-ticarette başarıyı sağlamak için e-ticaret operasyonlarını iyileştirmenin bazı yollarını aşağıda sıraladık.

  • Operasyon görevlerini otomatikleştirmek için teknolojiden yararlanılması
  • Operasyon süreçlerinin otomatikleştirilmesi
  • Yöneticilerin ve elemanların eğitilmesi, önerilerinden faydalanılması
  • Operasyonda insan hatalarının en aza indirilmesi için iş süreçlerinin geliştirilmesi
  • Çalışan verimliliğinin sağlanması
  • Otomatik sipariş işleme sisteminin uygulanması
  • Raporlama ve analiz çalışmalarının detaylı yapılması
  • Veriye dayalı kararlar alınması. Ürün ve stok yönetimi konusunda verilerden faydalanılması
  • Yeni pazarlara ulaşmak için satış kanallarının artırılması ve operasyon süreçlerine bu satış kanallarının entegre edilmesi

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir