Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Etbis’e Nasıl Kayıt Olunur?

E-ticaret faaliyetleri yürüten herkesin ve bilinçli tüketicilerin karşısına çıkan ETBİS kavramı ilk olarak 11 Ağustos 2017 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile hizmet sağlayıcı firmaların kullanımına sunulmuştur. Aynı yıl 1 Aralık’ta ise aracı hizmet sağlayıcı firmaları da dahil olmak üzere tüm hizmet sağlayıcıları için kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

ETBİS Nedir, Ne Amaçla Kurulmuştur?

Açılımı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olan ETBİS, elektronik ticaret ortamında yer alan firmaların kayıt olması ve bildirimde bulunması gereken bir sistemdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, e-ticaret ile ilgili verilerin tek bir noktada toplanması amacıyla geliştirilmiştir.

E-ticaret verilerinin toplanmasına ek olarak, bu verilerin işlenmesi de ETBİS’in amaçlarından birisidir. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerle ilgili olarak kapsamlı pek çok istatistik de ETBİS sisteminde yer almaktadır. Sürekli olarak değişen ve gelişen online alışveriş sektöründe, etkin stratejiler geliştirmeyi de amaçlar.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), aynı zamanda internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak için de faydalı bir sistemdir.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

İnternet üzerinden satış yapan hemen herkesin sorduğu sorulardan birisi de “ETBİS’e kimler kayıt olmalıdır?” şeklindedir. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne kayıt olma zorunluluğu olan gerçek ve tüzel kişiler şu şekilde gruplandırılmaktadır:

  • İnternet sitesi veya mobil uygulamalar üzerinden satış yapan kişi veya kurumlar,
  • Sanal Pazar yerleri (alışveriş faaliyetleri için aracı hizmet sağlayıcıları)
  • AliExpress, eBay, vb. yurt dışındaki aracı hizmet sağlayıcı platformları kullanarak, ticari faaliyet gösteren, yurtdışına satış yapan kişi veya kurumlar.

Eğer Türkiye’de kurulmuş olan bir aracı hizmet sağlayıcılar (pazaryerleri) üzerinden ticari faaliyet yürüten kişi veya kurumların ETBİS’e kayıt olmaları için bir mecburiyet bulunmamaktadır.

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

Yukarıda “ETBİS’e kimler kayıt olabilir?” başlığı altında yer alan kişi veya kurumlar, eticaret.gov.tr adresini ziyaret ederek, “ETBİS Giriş” bağlantısına tıklayarak kayıt olma sürecini başlatabilir.

  • ETBİS Giriş bölümünde üç farklı seçenek mevcuttur: İşletme Girişi (ETBİS), Tüketici – Kurum Kuruluş Girişi ve Yabancı Uyruklu Yetkili Girişi. İlgili olana tıkladıktan sonra e devlet bilgilerinizle (şirket sahibi bilgileri) ETBİS yönetim ekranına gidebilirsiniz.
  • Bu ekranın sol tarafında yer alan “Yeti Kayıt Ekle” bölümüne tıklayıp, açılan pencerede sizden istenen bilgileri (web sitesi adresi, mobil uygulama ismi, vb.) doldurmalısınız.
  • Buraya kadar sorunsuz ilerlediyseniz, MERSİS, vergi numarası ve işletme adı bölümünden yine gerekli bilgileri ekleyin.
  • Şayet yurtdışına ticari faaliyet gerçekleştiriyorsanız, alt bölümde yer alan “Sınır Ötesi Ticaret Yapılıyor mu?” kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor.
  • ETBİS yönetim ekranında, sol tarafta ünlem ile belirtilmiş olan sekmeleri tek tek ziyaret ederek, ilgili bilgilerin doldurulması gerekmektedir. E ticaret sitenizde satışını gerçekleştirdiğiniz mal ve hizmetler, ticaret türü, vb. bilgiler bu bölümde yer almaktadır.

ETBİS’e Ne Zaman Kayıt Olunmalıdır?

İnternet üzerinden yürütmeyi planladığınız ticari faaliyetlerinize başlamadan önce ETBİS’e kayıt olmanız gerekmektedir. İşletmeler internet üzerinden satışa başlamadan önce sisteme kayıt olmazsa, tespiti halinde idari para cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun yanı sıra ETBİS kaydının tamamlanmasını müteakip, girilen bilgilerde değişiklik söz konusu ise, 30 gün içinde bu değişiklikleri yönetim ekranında değiştirmeniz gerekmektedir.

ETBİS’e Girilmesi Zorunlu Olan Bilgiler

Yukarıda “ETBİS’e nasıl kayıt olunur?” başlığı altında bazı bilgileri sisteme girmeniz gerektiğini belirtmiştik. İlgili alanlara eklenmesi gereken bilgiler şunlardır:

  • Adres bilgileriniz,
  • KEP adresiniz,
  • E-ticaret faaliyetlerinizin çeşidi,
  • E-ticaret haricindeki diğer ticari işlemleriniz,
  • Hizmet almış olduğunuz internet ticaret altyapı sağlayıcılarına ait detaylar,
  • Satışını yapmayı planladığınız mal ve hizmetlerin türü, bu mal ve hizmetlerin sıfır mı yoksa ikinci el mi olduğu,
  • Sitenizde veya kullandığınız aracı hizmet sağlayıcılarının web sitelerinde kullandığınız ödeme yöntemleri (kredi kartı, banka kartı, havale, mobil ödeme, vb.),
  • Veri tabanlarına ait detaylar,
  • Bankalardan veya diğer elektronik para kuruluşlarından aldığınız hizmetlere ait detaylar,
  • E ihracat bilgileri,
  • Ürünlerinizin gönderimi için kullandığınız kargo ve lojistik firmalarına ait bilgiler.

ETBİS Site Doğrulama Nasıl Yapılır?

ETBİS kayıt işlemini eksiksiz olarak yaptıktan sonra, web sitenizin sistem üzerinden doğrulanması gerekmektedir. 2020’de yapılan geliştirme ile artık siteler, ETBİS doğrulama işlemlerini karekod ile yapmaktadır. ETBİS kayıt işleminin son aşamasında size verilecek olan HTML kodunu, web sitenizin footer alanına eklemeniz gerekiyor. Eğer sitenize kod eklemekte zorlanıyorsanız, çalıştığınız alt yapı sağlayıcınızdan bu konuyla ilgili destek talebinde bulunabilirsiniz.

Karekod HTML kodunu sitenize ekledikten sonra, sistem otomatik olarak doğrulama yapar ve başarılı olması halinde, siteniz artık ETBİS’e kayıtlı site olarak güncellenir. Yani sitenin ETBİS’e kaydı gerçekleşmiş olur.

ETBİS’in Kanuni Dayanağı Nedir?

“1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”, ile yürürlüğe giren ülkemizde elektronik ticaretin hukuki altyapısını oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır ve bu alandaki ilk düzenlemedir. ETBİS, Kanun’un 11. Maddesinin Ek 3. fıkrasına dayandırılmaktadır. Bu fıkrada, “Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve diğer gerçek veya tüzel kişiler, elektronik ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından istenilen bilgileri Bakanlıkça oluşturulan sisteme bildirir.” ifadesi yer almaktadır.”

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir